2012-10-16 Linuxbabbel

* Waar : In de kleine polyvalente zaal van De Leest, Sint Jorisstraat, Izegem

* Wat : Allerhande vragen oplossen, discussies allerhande.

- QLandkarteGT : Ingrid toont een zeer krachtige opensource GIS applicatie waarmee je oa aan GEOCACHING kunt doen met een Garmin gps. Voor velen ook een eerste kennismaking met deze hobby... Sommigen hebben er ervaring mee.

- Swivl : Steven toont de Swivl... in eerste instantie iets voor iphone/ipod gebruikers maar je kan er ook een android gsm in plaatsen. Weliswaar beperkt dan inzake besturing/micro/firmware upgrade.

* eerste probleem voor een firmware upgrade moet je booten naar Windows of OsX

* tweede probleem voor stap 2 heb je ook de ipod touch nodig

De Swivl laat toe dat de cameraman niet "achter" de camera moet blijven staan maar ook vooraan kan staan... met een kleine afstandsbediening weet de camera je in beeld te houden en fungeert zelfs als afstandsbediening. Bij grote/kleine sprekers kan het vertikaal aangepast worden op afstand. En de snelheid van draaien kan van normaal tot "sporty" gebeuren. Je kan het ook via druk op de knop automatisch laten draaien... beetje zoals die "weer" camera's op die sneeuwbestemmingen voor panoramische beelden.

Kortom bij de volgende "shoot" is er 1 persoon extra in beeld :-)

- Wireshark - Vroeger gekend als Ethereal; Sniffen van (draadloos) netwerk verkeer. Tim Adam geeft een demo. Ook het lokaal oproepen van X11 applicaties via beveiligde SSH verbindingen van een computer elders in het land kwam aan bod (Denk aan Microsoft Terminal Server en Citrix Metaframe XP)

- Yarvik 450 - Baptiste toont zijn Android Tablet model "yarvik 450"... in een later stadium zouden we er ipv de standaard GetJar er de Google Play op krijgen, rooten, een alternatieve android firmware op krijgen... en wie weet een andere linux distributie ?

Hij toonde alvast de winnaars van de Blender 2012 Conference en zijn eigen Blender portofolio.

- Een Chinese Ubuntu : Het leuke aan linux is dat het vele talen kent. Maar als opeens de andere talen ook in het "chinees" worden getoond is het toch even slikken om het terug Engels of Nederlands te doen praten. Probleempje opgelost.

- Een linux laptop dat alleen geluid via de koptelefoon gaf... we hebben de standaard geluidsmixer uitgebreidt met de PulseAudio uitbreidingen en na wat klikken kwam er opeens geluid uit de boxen... missie geslaagd.

- Problemen met Unity?